MVNO

De afkorting MVNO betekent Mobiele Virtuele Network Operator. Een MVNO is een bedrijf wat alleen gebruik maakt van het netwerk van een operator voor het aanbieden van producten en diensten en de rest zelf doet. Daarnaast is er ook de Enhanced Service Provider (ESP), deze maakt niet alleen gebruik van het transport via het netwerk maar ook van controle instrumenten en bepaalde basisdiensten.

Meestal werkt een MVNO volledig onafhankelijk van de operator, met eigen tarieven en diensten. Een MVNO richt zich vaak op één doel, bijvoorbeeld het aanbieden van mobiele telefonie. Om dit te kunnen doen, sluit de MVNO een overeenkomst met een mobiele netwerkaanbieder voor gebruik van bijvoorbeeld een aantal minuten om deze vervolgens door te verkopen als belminuten aan klanten.

De meeste mensen zijn bekend met de eenvoudige wederverkopers van telecomservices, zoals lange afstandsbellen en eenvoudige mobiele netwerkdiensten. MVNO’s voegen waarde toe zoals een merk of distributiekanalen (bv. bestaande winkels) die geschikt zijn voor het wederverkopen van mobiele diensten. MVNO’s zijn vaak bekende bedrijven met een groot klantenbestand die al een marktaandeel veroverd hebben. Ze gebruiken dit vervolgens om mobiele diensten aan te bieden waarbij de klanten geen verschil merken met het aanbod van mobiele diensten door andere merken en bedrijven.

MVNO’s kunnen zelf de kantenservice en facturering verzorgen, maar ze kunnen dit ook overlaten aan de MVNE. Een MVNO kan ook zorgen voor belminuten en dataverkeer, SMS en MMS. Marketing en verkoop van mobiele telefoons en klantencontacten zijn typische dingen die door een MVNO worden verzorgd en niet door een MVNE.

In Nederland zijn er diverse voorbeelden van MVNO’s te vinden. Er zijn 3 netwerkaanbieders, namelijk KPN, T-Mobile en Vodafone. Alle MVNO’s kopen belminuten en data bij deze 3 aanbieders. Zo verkopen de Hema, Albert Heijn en het Kruidvat prepaid pakketten in hun winkels van o.a. KPN. Maar ook aanbieders als Simpel en Ben zijn MVNO’s omdat ze gebruik maken van het netwerk van T-Mobile.

Bron: mobilein.comprepaidmvno.com